DHBT NEDİR?
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait, imam-hatip, müezzin-kayyum ve Kur’an kursu öğreticisi kadrolarına atanabilmek için KPSS ile birlikte girilmesi zorunlu olan sınavdır. Bu sınava hem imam hatip lisesi, hem ön lisans ilahiyat hem de ilahiyat lisans mezunları katılırlar. DHBT-1 ve DHBT-2 olarak iki bölümden oluşur. ÖSYM kılavuzunun ilgili bölümünü buraya aktarıyorum:
Sınav konuları:
Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır. Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır.
Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) İslam İnanç Esasları
b) İslam İbadet Esasları
c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
d) Siyer
e) İslam Ahlakı
İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) Tefsir
b) Fıkıh
c) Hadis
d) Akaid ve Kelam
e) İslam Tarihi
f) Dinler ve Mezhepler Tarihi
g) Dini Hitabet
KONUYLA İLGİLİ VİDEOMUZ:
ATANMA PUANLARI NASIL HESAPLANIR?
Bu konuda adayların kafası biraz karışık olsa da burada tablolar eşliğinde basitçe anlatmaya çalışacağım. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi mezuniyetinize göre farklı KPSS puanları alıyorsunuz. Ancak tüm puan türlerinde KPSS genel kültürün etkisi %15; KPSS genel yeteneğin etkisi %15, DHBT-1 etkisi %30 ve DHBT-2 etkisi ise %40.

Bu şu anlama geliyor. Sonuç belgenizi elinize aldığınızda, sözlü mülakatlar için elinizdeki puan, İmam-hatip lisesi mezunu olarak sınava girmişseniz KPSS-122; Önlisans ilahiyat mezunu iseniz KPSS-123; İlahiyat fakültesi mezunu iseniz KPSS-124 olacak. Soru sayılarına ve oranlara baktığımızda ise testlerin size getireceği katkı açısından en önemli testin DHBT-2 olduğunu söyleyebiliriz. Ardından DHBT-1 ardından da KPSS.
ATANMAK İÇİN KAÇ PUAN ALMALIYIM?
Atamalar sözlü mülakatlar ile yapıldığı için ve alım sayıları ile sınavlara giren aday sayıları değiştiği için, kaç puanla atanılacağını öngörmek kolay değil. Ancak aşağıdaki tabloda geçmiş dönemden bir örnek bıraktım. Tablodan da anlaşılacağı gibi, sözlü mülakata çağrılmak için gereken kpss (122-123-124) puanını almak çok önemli olsa da; atanmanız için belirleyici olan sözlü mülakat puanınız. Sözlü mülakatta (yüzünden Kur’an okuma-bazı surelerin ezberi-bazı ilmihal bilgileri-dinler, mezhepler tarihi vs) başarılı olduğunuz takdirde KPSS puanı sizden daha yüksek birçok adayı geride bırakıp atanabilirsiniz.

Yukarıdaki tabloda örnek olması açısından sadece imam-hatip kadrosuna ve 3 mezun grubuna yer verdim. Aşağıda ise tüm kadrolar ve mezuniyet türlerini 2020-2019 kıyaslamalı olarak bulabilirsiniz. İlk görsel sözlü mülakata çağrı taban puanı; ikinci görsel ise sözlü mülakat sonrası oluşan taban puanları göstermektedir.


Aşağıdaki tabloda ise son 2 atama dönemindeki alım sayıları ve örnek olması açısından, imam-hatip kadrosu mülakat çağrı taban puanları yer alıyor:

İlahiyat+ihl 77 puan kkö çağırılır mıyım sizce taban puan kaç olur
Geçtiğimiz dönemde 68 ile çağrılmış, çağrılma ihtimaliniz yüksek…
İhl+önlisans+hafız 73,7 sizce çağırılırmıyım ?
KKÖ sanırım? en son 72 ile çağrı yapılmış, alım sayısı azalmaz ise şansınız var..
Hocam ihl+diğer lisanstan girdim puanım 55 çağırılır mıyım sizce
Çağrılma ihtimali var alım sayısına bağlı durumunuz…
Selamun Aleykum hocam
Dhbt 85.35 puan Rabbim nasip etti
Ortaöğretim
Sıralama 1154
Aleykumselam hakkında hayırlısı olsun…